Υπερηχογράφημα Ανάπτυξης / Doppler

Πότε πραγματοποιείται;

Το Υπερηχογράφημα Ανάπτυξης – Doppler πραγματοποιείται συνήθως την 32η εβδομάδα της κύησης και συνιστάται σε όλες τις εγκύους. Μπορεί όμως να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή μεταξύ της 24ης και της 40ης εβδομάδας της κύησης εφόσον υπάρχει ένδειξη.

Ποιος είναι ο σκοπός του;

Βασικός σκοπός του υπερηχογραφήματος αυτού είναι να αξιολογηθεί η ανάπτυξη και το καλώς έχειν του εμβρύου.
Αυτό γίνεται μέσα από

 • τη μέτρηση του μεγέθους της περιμέτρου της εμβρυικής κεφαλής (HC), της περιμέτρου της κοιλίας (AC) και του μήκους του μηριαίου οστού (FL), παραμέτρους τους οποίους χρησιμοποιούμε για να υπολογίσουμε το εκτιμώμενο βάρος του εμβρύου (EFW) την δεδομένη χρονική στιγμή,
 • την εξέταση των κινήσεων του εμβρύου,
 • την αξιολόγηση της θέσης, της σύστασης και του βαθμού ωρίμανσης του πλακούντα,
 • τη μέτρηση της ποσότητας του αμνιακού υγρού και
 • την παρακολούθηση της ροής του αίματος προς τον πλακούντα και το έμβρυο (μητριαίες αρτηρίες, ομφαλική αρτηρία, μέση εγκεφαλική αρτηρία και φλεβώδης πόρος του ήπατος) με τη χρήση έγχρωμου υπερηχογραφήματος Doppler.
 • τον αδρό έλεγχο της ανατομίας του εμβρύου αφού ένας μεγάλος αριθμός συγγενών ανωμαλιών γίνονται εμφανείς στο τρίτο τρίμηνο.

Ποιες είναι οι ενδείξεις ή/και οι λόγοι που το καθιστούν απαραίτητο;

Συνίσταται σε όλες τις εγκύους περίπου την 32η εβδομάδα της κύησης.
Εντούτοις κατά περίπτωση και ιδιαίτερα όταν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου για υπολειπόμενη ανάπτυξη του εμβρύου είναι δυνατό να απαιτηθούν περισσότερα υπερηχογραφήματα ανάπτυξης ξεκινώντας συνιθέστερα από την 28η εβδομάδα της κύησης.
Οι σημαντικότεροι από αυτούς είναι

 • ευρήματα από τους προηγούμενους υπερηχογραφικούς ελέγχους (χαμηλά επίπεδα PAPP-A κατά το Υπερηχογράφημα Αξιολόγησης της Αυχενικής διαφάνειας, αυξημένες αντιστάσεις στις μητριαίες αρτηρίες στο υπερηχογράφημα Β΄Επιπέδου, μονήρης ομφαλική αρτηρία , εμβρυϊκή ανωμαλία)
 • πολύδυμη κυήση
 • προϋπάρχουσες παθήσεις της μητέρας ( ινσουλινοεξαρτώνενος διαβήτης, υπέρταση ,αυτοάνοσα νοσήματα, νεφρική ανεπάρκεια, αναιμία)
 • ιστορικό ( προηγoύμενη κύηση με ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης ή ενδομήτριο θάνατο, υπέρταση κύησης-προεκλαμψία, αντισώματα αντι-Ro/αντι-La, πολλαπλές αποβολές)
 • επιπλοκές της κύησης ( διαβήτης, υπέρταση , προεκλαμψία, συγγενείς λοιμώξεις ,αντισώματα Rh κ.α.)
 • μειωμένες εμβρυϊκές κινήσεις.

Ποια διαδικασία ακολουθείται;

Η υπερηχογραφική αυτή εξέταση γίνεται διακοιλιακά. Εντούτοις σε ορισμένες περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητη και η τέλεση του διακολπικού υπερηχογραφήματος (π.χ χαμηλή πρόσφυση πλακούντα προκειμένου να καθοριστεί με ακρίβεια η απόσταση του από το έσω τραχηλικό στόμιο)

Ποιό είναι το επόμενο υπερηχογράφημα ή εξέταση;

Όταν η ανάπτυξη του εμβρύου, η ποσότητα του αμνιακού υγρού και οι μελέτες Doppler είναι εντός φυσιολογικών ορίων συνήθως δεν απαιτείται περαιτέρω έλεγχος. Επί παθολογικών ευρημάτων ή όταν πρόκειται για κύηση υψηλού κινδύνου προγραμματίζεται εξατομικευμένα σειρά διαδοχικών υπεηχογραφημάτων Ανάπτυξης σε συνεργασία πάντα με τον θεράποντα ιατρό. Τέλος δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί ένα τέτοιο υπερηχογράφημα να ζητηθεί εκτάκτως λόγω επαναλαμβανομένων επεισοδίων μειωμένων εμβρυικών κυήσεων ή λόγω ενός μη καθησυχαστικού καρδιοτοκογραφήματος.

Start typing and press Enter to search